Sol- og skyggestudie

Hvordan lage en Sol og skygganalyse?

Step 1: Ønsker du å lage 2D tegninger over skyggeanalyse, åpner du 3D vinduet og går på View > 3D View Options > 3D Projection Settings. Her velger du Paralell Projection Settings samt Top View.

Under Sun Positions legger du inn dato og klokkeslett. Huk av på 1+ hr Daylight Savings om det er sommertid.

Step 2: Når dette er gjort vil du se modellen din ovenfra. Gå inn på Options > Project Preferences > Location Settings. Der Kan du legge inn prosjektnavn (om dette ikke allerede er gjort) og definere nordretning.

OBS: Det er viktig å påpeke at nordretning skal ikke endres om du tegner ut prosjektet etter et kart slik som f.eks. Nordkart.

Step 3: Neste steg er å legge til skygge.

For å legge til skygge går du på nedre verktøylinje, trykker på 3D styles eller pilen vedsiden av Snag_5818e8e.png og velg Simple Shading with Shadows. Da får du frem skygger på modellen din.

Skjermbilde 2023-12-05 093933.png

Step 4: Du kan nå lage en sol og skyggeanalysen og denne kan du lagre som bilder eller film.

For å gjøre det går du på Document > Create imaging > Create Sun Study. Her velger du 3D Window på source, From sunrice to sunset, eller en spesiell tid om du ønsker det og på høyre side velger du hvilket format om det skal være film eller bilde.

I dette eksempelet ser du JPEG bilder lagret på ulike tidspunkt på døgnet.

Snag_58f58b5.png Snag_58f46c3.png

Her kan du lese mer om Sun Study: Sun Study

Video: BIM med ArchiCAD: Sol- og skyggestudie