IFC og sjiktvisning i konstruksjoner

Er innimellom noen entreprenører eller BIM-koordinatorer som etterspør at alle konstruksjoner skal vise sjikt når man snitter i gjennom modellen i f.eks. Solibri. Men sjikt i vegger og gulv etc. kommer kun frem når man lagrer modeller med det vi kaller BREP (geometri metode som gir mer korrekt visning) som du kan lese mer om her.

Lagret som geometririktig modell med BREP, da følger heller ingen Materials" fane med som forteller noe om materialene i sjiktene eller dimensjoner.

I Archicad anbefaler vi å benytte vår «Standardeksport»,som er den som gir størst verdi for mottakeren i å med at «Materials» følger med og at vegger etc. lar seg også endre i andre programmer (kalles Design Transfer på IFC språket). Det man skal tenke på er at uansett vil ikke sjiktne være målbare i Solibri (eller andre Viewere) man kan heller ikke klikke på de enkelte sjikt for mer informasjon etc.

Disse to metodene for å lagre modeller på, er styrt av IFC-standarden og per i dag kan man ikke få til begge deler.

"Standardeksport" er benyttet, her følger "Materials" fanen med og inneholder navn og dimensjon på hvert sjikt.

Bildet under er fra Revit, det er her benyttet også samme eksportmetode som "Standardeksport" i Archicad og ingen sjikt vises i Solibri.

Bildet over er fra IFC laget med Revit, ingen sjikt men "Materials" følger med og viser navn og dimensjon slik som det gjør fra Archicad.

Man kan om noen ønsker det, sette opp eksport i med begge metoden i "Publisher" men bør da være tydelig på navngivningen. Da kan mottaker selv velge hvilken fil de mener dekker behovet deres best.