Hotlinke bygg på kartunderlag/modell fra Norkart

Når vi har fått et kartunderlag fra Norkart, kan man tegne huset direkte i denne filen. Men av og til har man et ferdig hus man vil sette inn i terrenget, eller har en annen grunn til å skille terreng og bygg i to (eller flere) filer. Så her vil jeg vise et veldig enkelt eksempel. Hotlink er et tema som gjennomgås på vårt videregående kurs også hvis man er interessert i det.

Bygg:

Legg merke til etasje innstillingene.

Terreng:

I denne filen har jeg satt enheter til meter, med 2 desimaler. Dette gjør man under Options > Project Preferences > Working Units.  Det er en av metodene som er enklest når man driver med kartdata. Jeg har også satt opp etasjestrukturen, med en hav-etasje med høyden opp til der jeg vil ha fundamentet, og resten oppover med "Height to next", likt med det jeg har i bygg fila.

Da er vi klar til å hotlinke, trykk "Place hotlink" i terrengfila:

Husk å gi hotlinken et "Masterlayer". Dette brukes til å skru hele hotlinken av og på.

Så får du spørsmål om hvilke etasjer du vil hotlinke: Velg "All stories" så får man spørsmål om hvilken etasje i Terreng fila (Host) passer med hvilken etasje i Bygg fila (Hotlink):

Når du har trykket OK, blir filen lest, og du får spørsmål om hvor du ønsker å plassere bygget:

Trykk Paste, og bygget blir plassert. med en "Maursti" rundt:

Da kan du ta tak i bygget og dra og rotere det dit du vil, Når du er ferdig klikker du utenfor maurstien, og bygget er plassert:

Bygget kan flyttes senere ved å dra i det i planen, og ønsker du å endre cote-høyden, så endrer du "Height to next" i hav-etasje settingen.

NB! Husk at Terrengfila må ha de samme bibliotekene som Byggfila!

Dette er en veldig enkel innføring i bruk av hotlinking. Dette verktøyet har mange bruksområder og muligheter (og fallgruver). Dette er noe som gjennomgås på vårt videregående kurs.

Du kan også lese mer her: Archicad 25 manualen - om Hotlink.