Sonestempel (zone stamp)

Zone stamp

Zonestamp eller sonestempel på norsk, er markøren som settes ut i rom.

(1) Marker en sone (2) Klikke på venstre musetast på den rosa markøren i midten av sonestempelet får man opp en flytepalett. (3) Denne inneholder de normale funksjonene som drag, rotate, mirror, disse påvirker hele sonene. Flyte paletten inneholder også to funksjoner som går direkte på sonestempelet. Disse heter "Move to node"  og "Move sub-element"

"Move to node" funksjonen tillater deg å flytte sone stempelet til en annen posisjon, og denne vil være flyttet kun i denne målestokken.

Eksempel: Ser man i målestokk 1:200 at sonetempelet blir liggende over en vegg kan det være greit å tilpasse kun denne målestokken. I dette tilfellet benytter man "Move to node"

"Move sub-element" funksjonen tilater deg å flytte sone stempelet til en annen posisjon, og denne vil flyttes i alle målestokkene.

Eksempel: Baderommet som vist over ser man at sonestempelet ligger noe over toalettet. I dette tilfelle ville det vært lurt å benytte "Move sub-element" slik at man slipper å måtte gjøre samme operasjon på inne i alle målestokkene.

Viktig i forhold til beregning

Det er svært viktig å passe på at veggene i filen er ordentlig lukket der de skal, hvis ikke kan kalkulasjonen av areal og volum bli feil. Gå igjennom filen med sonelaget skrudd av og bruk Intersect funksjonen flittig
(sammenkoble vegger).

Det er også svært viktig at man oppdaterer sonene før man skal ta ut lister!

I øvre verktøylinje finner man ikonet for Update Zones.2021-06-17_12-56-54.png

I Update Zones boksen under ser man at f.eks. 2021-06-17_13-01-02.pngKontor er satt ut med automatisk utsettings metode, mens f.eks. 2021-06-17_13-14-18.pngTerrasse er satt ut med manuell. Vi anbefaler at man omgjør sonene satt ut med manuell utsetting til automatisk, der det er mulig. Det gjøres ved å markere sonen og deretter velge automatisk utsetting. Man kan i teorien sette ut de fleste soner med automatisk utsetting. Man må bare sørge for at alle vegger er lukket (Intersect) og/eller at man har satt ut linjer med Zone Boundary.

Se også artikkel om Zone (sone) her.