Hvordan bruke KOF filer i Archicad

.kof filer er egentlig en tekstfil med noen ekstra data. Her er en eksempel .kof fil, omdøpt til .txt, og åpnet i Notepad (sammen med tilhørende kart):

For at vi skal kunne bruke den i Archicad må vi ta bort de dataene Archicad ikke kan bruke, og bytte om på kolonnene med koordinater, da disse er N, Ø, og H, og vi trenger å bytte om N og Ø så det blir X og Y i DAK verdenen. Dette gjør vi i Excel.

Og, etter å ha fjernet kolonnene med koder, og byttet om på kolonnene, ser det slik ut:

Denne lagrer vi som en txt fil, og henter opp i Notepad eller lignende, og endrer alle punktum'er til komma som desimaltegn. (Mulig det er like greit å gjøre i excel?)

Når vi har lagret denne txt filen kan vi bruke Archicad sin funksjon " Place Mesh from Surveyors Data", (eller Architerras TXT import) for å importere disse koordinatene, og lage et mesh av det. Funksjonen ligger under menyen File / Interoperability. Pass på at du står i HAV etasjen når du gjør dette! Når du har valgt filen får du disse valgene:

Unit er meter, Plassering avhenger av om du vil ha det i Geografisk riktig plassering, eller et sted du definerer selv. Vi anbefaler at du plasserer det nær origo.

Da kan du få et resultat som dette: