Hopp til hovedinnholdet

Enkle grep for å strukturere og rydde filer

Når vi får inn meldinger på vår supporttjeneste om tunge og trege filer, er det i det fleste tilfeller noe av de samme årsakene som går igjen.

Dette tipset vil ta for seg hvilke ting som kan påvirke en fil i form av tyngde og treghet og hvordan man kan rydde slik at den både minsker i størrelse og blir raskere å åpne eller lagre. Ryddingen vil også kunne påvirke treg Send and Receive i Teamwork samt oppdateringer av layouter ved bruk av Publisher.

Punktene må gås gjennom i alle filene, ikke bare en eventuell samlefil, for å sørge for at det ikke er noe i en hotlink-fil som forsinker resten.

Punktene nedenfor er noe vi vil forvente er gått igjennom, før vår support evt. laster ned tilsende filer og starter å undersøke de. Dersom filene allikevel sendes inn og problemet viser seg løst om dette var fulgt, vil det kunne utløse fakturering som konsulenttjeneste i henhold til vår gjeldene prisliste.

Om det er ønskelig at en av våre spesialister skal bistå, har vi utviklet en egen tjenesten rundt dette kalt "Project Audit"

Jobber du i teamwork-prosjekter anbefaler vi at dere innfører rutiner både på å holde prosjektet friskt, men også at alle medarbeidere med jevne mellomrom forlater prosjektet. Les mer om dette i artikkelen Leave Teamwork Project hver 2-3 uke

1. Bibliotekstruktur

Start med en gjennomgang av bibliotekene

Mangler det bibliotek, eller har man lastet inn objekter/mapper som ikke er nødvendige, vil programmet både bruke ekstra tid på å åpne all data, samt søke på harddisker/servere for å prøve å finne de objektene som mangler. Mer forklaging på hvordan man rydder i Library manager i denne artikkelen.

Jobber man i TeamWork må bibliotekene lastes opp på BIMcloud og så linkeshente de derfra.

Jobber man på enkeltfiler (ikke Teamwork), forsøk å finne igjen de aktuelle bibliotekene på maskinen eller serveren. I eksempelet over mangler det fra Bibliotek 13, elementer herfra ligger i "Archicad Migreringsbiblioteker" og enda eldre objekter finnes i "Archicad Eldre Migreringsbiblioteker". Begge finnes på C: > Programfiler > GRAPHISOFT > Archicad 26 og kan hentes inn via "Add" knappen i "Library Manager". I noen tilfeller kan det dog være lønnsomt å heller bytte ut objektene mot objekter fra nyere biblioteker.

Elementer som er Missing representeres med en sort prikk i plan/snitt. Prikken kan markeres og erstattes med elementer fra nyere bibliotek eller slettes slik at Missing meldingen ikke lenger kommer opp og Archicad slutter å bruke tid på å lete etter elementet.

Fjern bibliotek og elementer som ikke er i bruk i filen. Mange har flere GB med objekter liggende i Embedded Library som ikke er plassert ut i prosjektet. Står det 0 på alle punkter kan elementet slettes. Det er anbefalt at Embedded Library ikke overskrider 100 MB, men vi anbefaler å ha 0 MB.

Når man hotlinker inn filer fra f.eks. IFC får man et valg om man skal plassere biblioteket i Embedded Library eller om man skal plassere det uten for filen. Her anbefaler vi at man velger "External location" Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

1. Missing Drawings

Dette er en melding mange får når de åpner et prosjekt og det er ofte dette som tar mye tid ved åpning av filer spesielt. Dette kan skyldes flere ting som at filene er slettet, de har fått et nytt navn, eller er flyttet over på en annen server etc.

Drawing Tool:

De fleste eksterne linker satt ut med Drawing Tool bruker en linkemetode som kalles Relative Path. Denne metoden gjør at det søkes etter filer på alle servere/disker og ikke en bestemt. Fordelen er at man beholder linken hvis Prosjektet/filene har blitt flyttet over til en annen server enn de opprinnelig var lagret på.

Bakdelen er at Archicad bruker lengre tid på å søke etter filene, spesielt om den ikke finner plasseringen, eller det finnes flere filer med samme navn, noe som igjen kan føre til feil ved en oppdatering. Er man sikker på at filene alltid vil befinne seg i samme mappe og på samme server gjennom hele prosjektet, kan man velge Absolute Path. Archicad vil da ikke bruke unødig søketid etter filene ved oppstart. Stien må da være på en lokasjon som alltid vil være tilgjengelig for brukerne i prosjektet og ikke til en lokal maskin/bruker.

Er linkene brutt/missing må de repareres. Dersom alle filene som er missing ligger i samme mappe er den enkleste metoden for å reparere brutte linker å velge alle i Drawing Manager og høyreklikke.

Velg så Read From og finn mappen linken ligger i. Har man enkeltfiler som er lokalisert på andre servere etc. må disse tas separat. Man vil raskt se hvilke den ikke fant med den første metoden, høyreklikk så på disse og finn stien til riktig fil. Igjen er det viktig at stiene ikke går til lokale maskiner/brukere, men til en server alle brukere i prosjektet har tilgang til.

Underlag det ikke lenger er behov for bør fjernes fra filen, men kan naturligvis beholdes i prosjektmappen på serveren slik at den kan hentes opp igjen om noe må kontrolleres ved en senere anledning.

Hotlink

Dersom man har på automatisk sjekk av hotlinker bør man også kontrollere at alle linker er oppdatert og tilgjengelig for brukere i prosjektet i Hotlink Manager. Alle filer som er linket inn som står som Missing bruker Archicad tid på å søke etter. Står denne derimot på Manual Check så vil den ikke bruke tid på det før den blir aktivt bedt om å oppdatere disse, ulempen med Manual Check vil dog være at man ikke får beskjed om oppdateringer er tilgjengelig. Husk på at om man har DWG underlag i både hotlink fil og hovedfil hvis disse veie dobbelt eller mer i samlefilen alt ettersom hvor mange instanser som er satt ut.

Der det er mulig, bruk også Skip Nested Modules så slipper man å få med egne elementer tilbake i plan tegning for denne modulen, elementene er fremdeles tilgjengelig i hoved filen.

1. Store Drawing in the project file

Store Drawing in the Project file gjør at en kopi av linken blir lagret inne i prosjektfilen. Dette er ikke nødvendig på interne linker, da disse ikke kan bli mistet/flyttet på samme måte som en ekstern fil. Fjerner man haken for denne funksjonen, vil filen minke betraktelig i størrelse.

Gå til File > External Content > Drawing Manager og sorter View etter Path velg så alle med Internal. Klikk på Settings og på alle som har Update Type satt til Auto, fjern så haken for Store Drawing in the Project file. Trykk OK og lagre filen. Se nå på filstørrelsen, ofte er den 40-50 % redusert bare med denne enkle metoden.

1. Underlag & Bilder

Attach X-ref

Det er kun kart som skal hentes inn med X-ref metoden, bruk da Overlay-valget under import.

Valget Overlay gjør at Archicad ikke søker etter andre filer som evt. AutoCAD-brukeren har linket inn i sin DW G-fil. Pass på at plasseringen på filene er på en felles server alle brukere i prosjektet har tilgang til. Dersom Archicad ikke finner filen vil den bruke tid på å søke etter den.

Drawing Tool

For alle andre underlag anbefaler vi å bruke Drawing Tool for å hente/linke inn DW G-filer. Dette gjør filen og prosjektet m ye lettere og mer håndterbart enn ved bruk av Xref-metoden.

Pass på hvilken Update type som velges når tegningen settes inn. Auto brukes dersom det er en fil som vil ha mange endringer og nye filversjoner underveis i prosjektet. Manual brukes om det sjeldent eller aldri vil være endringer på filen. Er det bildefiler som ikke skal oppdateres anbefaler vi Figure Tool som nevnes under her.

Ved å sette på Use Drawing’s Internal origin as anchor sikrer du deg at den bruker filens origo som anker. Klikk med markøren i origo når du plasserer ut filen for å få riktig plassering med denne haken på. NB! Markøren vil se ut til å hoppe til siden, det er normalt og ikke en feil.

Lagene kan styres under Embedded Layers funksjonen. De legges ikke inn i Archicad filens lagstruktur og sparer derfor filen for flere antall lag.

Figure Tool

Mange bruker bildefiler i tittelfelt og layout uten å tenke på filformat eller størrelse. Dette kan føre til svært stor økning i størrelsen på Archicad- filen.

Bilder/logoer som kun skal brukes til tegningsproduksjon og som plottes, printes eller lagres til PDF, bør være i JPG-format og maksimum 150-250 dpi. Logoer som man får fra reklamebyråer etc. kommer som regel i TIFF- format. Dette er et ikke-komprimerbart format, og ved å benytte disse i Archicadøker størrelsen lik det antall ganger det er satt inn. For eksempel en logo i TIFF-format på 2 MB satt ut på 10 forskjellige Masters gir 20 MB økning i Archicad-filens størrelse!

Bruk Figure Tool, ikke Drawing Tool, til bilder som settes ut i tegning eller layout. De fleste bilder man har satt ut på en Layout trenger ikke å være en linket fil og man slipper unødig rot med målestokk på Layout.

Eksempel:

Med Figure Tool kan man lagre filen direkte til andre formater. I

eksemplet minker TIFF-filen fra 1,2 MB til kun 230 kb. Med mange bilder og logoer benyttet i Archicad-filer, gir dette en stor effekt på filstørrelsen. 5

1. Check Duplicates Tool

Denne funksjonen har vært benyttet i mange år, og vi har så langt aldri funnet at det slettes noe som ikke skal slettes. Check Duplicates Tool sletter kun det som er 100 % likt og ligger på eksakt samme sted. Det vil si at et vindu f.eks. må ha samme innstillinger på bredde (width), høyde (height), brystingshøyde (Sill Height), penner (pens), ramme (frame) osv. Ofte er de duplikater som man finner linjer etc. som kommer fra DWG-filer eller fra snitt/fasader som er gjort om til 2D tegninger.

Dette verktøyet reduserer nødvendigvis ikke filstørrelsen vesentlig, men gjør at det ikke finnes duplikater i filen. Bruk derfor dette verktøyet også før det tas ut lister (Schedules) slik at mengden av vinduer/dører og andre elementer blir riktig.

Check duplicates er en del av Goodies pakken som du finner her.  ned til Goodies. klikk på Download goodies for Archicad Velg NOR og last ned- Kjør installasjonsfila og Start så Archicad på nytt. Check Duplicate vil bli tilgjengelig fra Edit-menyen i Archicad.

Det er viktig at alle lag og aktuelle Renovation Filtre er synlige i filen, start derfor med å åpne Layer Settings (Ctrl+ L / Cmd+L), trykk Select

All, velg Show og Unlock. Pass på å ha Suspend Groups aktivt slik at man kan søke/slette også inne i grupper.

Gå på Document > Renovation og sett på 05 Planlagt Status.

Gå også på Edit > Locking > Unlock All.

Deretter kan man stelle seg i plan og gå til Edit > Check Duplicates og Delete. Sett på prikken for Entire Project så den søker gjennom hele prosjektet i en operasjon. Den vil oppgi antall duplikater den finner før man må velge Delete på ny for å godkjenne at disse slettes. Er man usikker på om man tør dette, eller vil se gjennom elementene før de slettes velger man Select. Dette er en mer tidkrevende metode da man manuelt må gå igjennom hvert enkelt element for hver enkelt etasje, snitt, fasade osv.

I dette eksempelet fantes det ingen Duplicates.

1. Polycount Tool

Polycount Tool vil gi deg en indikasjon på om det er elementer i filen som inneholder voldsomt mange polygoner og dermed potensielt tynger den veldig. Dette kan typisk være objekter som er tatt inn fra andre filtyper (3D-DWG, 3DS o.l.), IFC-objekter eller Archicad objekter med mange detaljer som er satt på høy detaljering (f.eks. trær og busker).

Dette verktøyet ligger også i Goodies paken som du lastet ned i forrige punkt.

Det beste vil være å kjøre denne i 3D vinduet med alle lag synlig og aktuelle Renovation Filtre på i filen. Start derfor med å åpne Layer Settings (Ctrl+ L / Cmd+L), trykk Select All, velg Show og Unlock. Pass på å ha Suspend Groups aktivt slik at man kan søke/slette også inne i grupper. Gå

på Document > Renovation og sett på 05 Planlagt Status. Gå også på Edit > Locking > Unlock All. Kjør så operasjonen.

Etter litt tenketid vil paletten under dukke opp. Nederst summerer den filens totale polygon antall og på listen vil du kunne åpne Object og se om det er noen her som tar opp mer av filen enn de burde. Står noen som tynger her på Detailed, marker

elementet, velg Set Level of Detail og velg Simple, OK.

Er noen objekter voldsomt tyngende må det vurderes om de kan fjernes eller om laget kan skrus av frem til de er nødvendige å representere i filen.

1. Close All Background Windows

Hvis man ved siste lagring hadde mange tegnevinduer åpne i bakgrunnen, vil dette påvirke tiden det tar å åpne filen på nytt. Grunnen er at ved åpningen av filer vil Archicad måtte gå igjennom og oppdatere alle vinduer som ligger i bakgrunnen før man kan arbeide videre i filen. Bruk derfor denne funksjonen til å lukke disse før man lagrer og avslutter bruken av filen.

1. ‘Far from Origin’ situasjoner

Dette problemet vil ikke bare potensielt tynge filen, men kan også føre med seg en rekke andre problemer.

Spesielt representasjon av materialer og objekter som ikke ‘passer’ i omrisset sitt i 3D.

Det er viktig at man står i Project Map og at alle lag og aktuelle Renovation Filtre er synlige i filen. Start derfor med å åpne Layer Settings (Ctrl+ L / Cmd+L), trykk Select All, velg Show og Unlock. Pass på å ha Suspend Groups aktivt slik at man kan søke/slette også inne i grupper.

Gå på Document > Renovation og sett på 05 Planlagt Status. Gå også på Edit > Locking > Unlock All.

Deretter åpner hver eneste etasje for seg og trykker fit to window i hver. For en mer detaljert gjenomgang av feilsøking av Far from Origen problemer se denne artikelen.

Zoomer det seg ut ligger det noe langt unna. Slett alt det ikke er behov for og flytt det det er behov for, men som ikke hører til selve modellen, til egne worksheets isteden. Dette må isåfall gjøres i hotlink filene også, ikke bare hovedfila.

I noen tilfeller kan det også ligge elementer som målsetting langt unna i snitt også, så vær OBS på at disse og bør sjekks i noen situasjoner, spesielt ved feil representasjon av høyder / akser.

Når alt er flyttet / slettet, lagre filen, lukk den og åpne den på nytt fra filplasseringen på server/maskinen med Open & Repair haket på.

I TeamWork kan man ta en Send og deretter gå på TeamWork > Project > Reload Project from Server.

Vi anbefaler ikke at man jobber langt fra origo i Archicad. Fordi vi i Norge bruker EUREF89 koordinater så skal georeferering gjøres i henhold til BuildingSmart's IDM-georefererings dokument som du finner her:

https://buildingsmart.no/sites/buildingsmart.no/files/bsnp_georeferering_20100415.pdf

Om du får beskjed om å levere IFC i reelle koordinater så kan du hotlinke bygget inn i en tom fil og flytte det til reelle koordinater der før du eksporterer videre, men husk da å skriftlig fraskrive deg alt ansvar siden det da ikke er gjort etter BuildingSmart's IDM. 8

1. RHINO filer

Planvisning

Har man Merget inn store modeller (Rhino, 3D Studio o.l.) er det viktig å endre til Planvisning til ‘Omriss kun’ for alle elementer, da ‘Projisert’ gjør filen tung å håndtere. Gå til Rhino Import Object Innstillinger > Representasjon > Planvisning >Planvisning > Bytt til ‘Omriss kun’ på nedtrekkslisten.

Færre polygoner

Rhino filer blir som oftest tatt inn med More Polygons, dette kan gjøre filen unødvendig stor og treg, dette kan reduseres ved import ved å velge Settings. Dra markøren til Fewer Polygons og sett på haken for Bake Curved Geometry (finalize segmentation).

Et tips for å effektivisere importen er å bygge opp etasjestrukturen lik hovedfilen og lagre filen som .tpl (template fil) før import. Da kan den brukes om, igjen ved neste oppdatering. Gjør man dette vil Archicad forsøke etter beste evne å plassere Rhino objektene på riktig etasje.

Unngå mange snitt og fasadeoppriss