Lagre til IFC med korrekte koordinater

I enkelte prosjekter opplever vi at det blir etterspurt leveranser av IFC-filer i verdens koordinater (EUREF89)). Dette er noe som er mulig fra Archicad, men ikke anbefalt å da det kan oppstå feil og mangler. Man bør derfor avklare ansvarsforholdet rundt dette på forhånd, les mer her.

Leverer man IFC-filer i EUREF89, bør man også lage en fil i tillegg som er plassert i nærheten av 0 (ORIGO) og benyttes som underlag av de prosjekterende fag.

Vi anbefaler alltid å jobbe i nærheten av 0 (ORIOGO) og så georefere prosjektet. Vi går ikke igjennom akkurat dette her, men om du benytter NORKART-løsningen for Archicad er mye gjort. Se også artikkelen vi har om DWG og korrekte koordinater her

I Archicads "Location Settings" (under Options og Project Preferences menyen), kan man stille inn "Survey Point" og "Position data" (om du benytter Norkart og koblingen mot Archicad, vil dette kunne fylles ut automatisk)

Når man har lagt inn riktige koordinater (med  - tegn foran) under "Location Settings", vil de kunne vises  i Archicads Origo (0) om man har satt ut et koordinatobjekt der (nede til venstre i bildet over).

Det er ikke nødvendig, men som en egenkontroll kan man sette ut objektet "Kart - Koordinatobjekt 1" og velge å vise med koordinatsystem "Survey Point". Klikk det så ut i ORIGO. Koordinatene skal nå være det samme som du fylte inn under "Location Settings". NB! husk at GIS-koordnater er det motsatte av DAK-koordinater slik som Archicad og andre BIM-programmer benytter( GIS X= DAK Y og GIS Y = DAK X det vil også si at GIS X = Nord).

For å lagre/publisere til IFC gjør man følgende innstillinger i IFC-oversetterne. Gå til File>Interoperability>IFC og IFC Translator

Lag en kopi av den oversetteren du benytter til vanlig, gi den et tydelig navn slik at man ikke misforstår og tar feil senere.

Gå inn i "Geomtry Conversion" innstillingene og ta en kopi for å lage ett nytt Preset

Ta en kopi av det Preset som er brukt f.eks. "Parametrisk ekstrudert ..." og gi det et tydelig navn. Klikk så på valget for "Define IFC model position by" og velg "Survey Point only"

Sørg for at din nye IFC-oversetter også nå bytter til det nye "Geomtry Conversion" Preset som benytter "Survey Point"

I Publisher tar vi nå f.eks. en kopi av det  Viewet som vi som standard sender ut til andre fag og bytter til vår nye oversetter med EUREF89 koordinater. Ta en test i f.eks. SOLIBRI for å sjekke at koordinatene ble med. Se egen artikkel om dette her